Yeni Çıkan DVD'ler: Precious ve Cosmopolis
HAYAL PERDESİ - DVD 12.06.2013

Yeni Çıkan DVD'ler: Precious ve Cosmopolis

 

Acı Bir Hayat Öyküsü (Precious) / As Sanat

Yön: Lee Daniels

Oyuncular: Mo’nique, Paula Patton, Mariah Carrey, Lenny Kravitz, Gabourey Sidibe

Amerika, 2009, 110 dk.

 

Oscar

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

En İyi Uyarlama Senaryo

 

Precious, Amerika'daki binlerce benzeri genç kız gibi aile içi şiddet mağduru, hüzünlü bir çocuktur. Precious'un bir diğer sorunu da aşırı kilosundan dolayı içine kapanık bir genç kız olmasıdır. Ancak yaşadığı tüm bu sorunlu yanlara rağmen Precious içinde bulunduğu durumu kaderinin bir parçası olarak kabullenerek bir çıkış noktası bulma umudu taşır. Bu umudun kapısı, yaşadığı sorunlardan hayal dünyasında gezintiye çıkarak kaçmasıyla aşılabilecektir.

 

Film, hayatın umutla bakılması gereken bir hediye olduğu düşüncesi ile hareket ediyor ve aynı zamanda, çaresiz insanların yalnız olmadıklarını, onlara her zaman yardıma hazır kurumların var olduğunu anlatıyor.

 

Teknik Özellikler: Türkçe 2.0, İngilizce 5.1; 1.85:1

 

 

Cosmopolis / As Sanat

Yön: David Cronenberg

Oyuncular: Robert Pattinson, Juliette Binoche, Sarah Gadon

Amerika, 2012, 108 dk.

 

28 yaşındaki milyoner Eric Packer için sıradan gibi görünen bir gün, 24 saat içerisinde hayatının çizgisini değiştirecek cehennemvari bir hal alacaktır. Oldukça uzun görünen limuziniyle Manhattan'da bir iş için “şehre” inen Packer trafikte sıkışınca, limuzinine giren insanlar bir şekilde hayatına etki edecektir.

 

Edebi eserleri sinemaya uyarlayan yönetmenlerin en çok eleştirildiği husus, kaynak eserin tam olarak aktarılmamasında yoğunlaşır. Bu da bir noktada olağan bir durumdur zira edebiyatın geniş imkânları ile anlattığı bir öyküyü, belirli bir süre içinde görüntüyle anlatmak, oldukça zorlu bir iştir. Cronenberg ise tersine, sinemaya aktarılması böylesine zor bir romana bu ölçüde sadık kalmasıyla eleştiriliyor. Cosmopolis, kaynak esere bağlılıktan kaynaklanan kimi boğucu bölümlerine rağmen, romanı okumadan filmi izleyenleri çok şaşırtacak, romanı okuyanların ise hayallerinde canlandırdıkları kişi ve olayları dimağlarında gerçeğe dönüştürecek bir yapım. Sıradan bir “para mutluluk getirmez” klişesi olmak yerine insanlık hallerinin irdelendiği filmler serisinde yerini çoktan almış bir ustalık çalışması Cosmopolis. Kıvamı biraz tutmamış ve kimi yerlerde epey ağır kaçmış olsa da zihin ufuklarında farklı kapılar açma potansiyeli taşıyor. Sadece onunla tam bir ünsiyet kurabilmek birazcık sabır gerektiriyor. David Cronenberg ve Don DeLillo işbirliği, bu sabrı fazlasıyla hak ediyor. (Ebru Afat)

 

Teknik Özellikler: Türkçe 2.0, İngilizce 5.1; 1.85:1

 

ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..