Dans Etmeye Devam Edelim
HAYAL PERDESİ - Kısa Film 07.04.2016

Dans Etmeye Devam Edelim

Absurda 2007’de Cannes Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapmış bir David Lynch kısası. İki buçuk dakikalık filmde, bir dans gösterisi izlemeye giden birkaç gencin kâbusvari seyir tecrübesi anlatılır. Gençler, ekrandan izleyici koltuklarına sarkıtılmış makas ile karşılaştıklarında, sürüklendikleri absürdlüğün gerginliğiyle konuşmaya başlar. Ve daha sonra, aralarında bulunan Tom ve Cindy’nin, görüntüleri ekrana gelir. Cindy tütüsüyle dans ederken, Tom’un kanlı yüzü görünür birden. Sonrasında, Cindy tüm bu izlediklerinin eski bir rüyası olduğunu hatırlar ve hatırlamasıyla rüyanın gerçekleşmesi bir olur. Tom Cindy’ye saldırır, çığlıklar duyulur, ortam dumanlar içinde gerilir, durulur. Ve sonunda, Cindy dans etmeye devam eder, dans etmeyi hep sevdiğini söyleyerek. 

Absurda ile Lynch bir anlamda seyircinin kolaya kaçan ve içtenliksiz seyretme hâline eleştiri getirir. Yani, seyirciye seyirciliğini izletir. Ayrıca, Cindy’nin ve arkadaşlarının izlediği rüyanın gerçeğe dönüşmesi, lineer zaman algısını alt üst edişi, sinema seyircisinin ve klasik sinema kurallarının beklentilerine dair bir eleştiridir. Lynch, bu beklentileri gerçekleştirmek ve yeniden üretmek yerine, saklı olanı keşfe yönlendirmek ister gibidir. (Nur Şeyda Koç) 
 
-Yazının tamamını Hayal Perdesi’nin 51. sayısında okuyabilirsiniz.-
 
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..